Skip to content

Istoria Barcelonei povestită turiștilor (1)

august 6, 2012

Hola, mânca-ți-aș! Bine ai venit la noi în Spania! Ai numa’ grijă unde-ți pui tarheta cu euro ca-i plin de români p’aci!

Cine aude de Barcelona se gândește la doua lucruri: Fotbal și beserica aia ciudată la care zici ca li s-o stricat cofrajul de turnat beton. A! Şi unii se mai gândesc și la dezmăț, dar nu intram în subiect! Mama, puteți citi liniștită în continuare!

La Istorie am învățat ca majoritatea orașelor din Europa au fost fundate de romani. Ei bine, orașul asta a fost inventat de cel mai mare antiroman cu putința și anume de Hamilcar Barcas, tăticul lui Hanibal – individul cu elefanții și cu războaiele punice.  Trebuie sa recunoaștem ca a fost inspirat când a denumit localitatea Barcino, dupa porecla lui (Barcas=Fulgerul), nu de alta dar Hamilcarona ar fi sunat chiar groaznic. O alta legenda spune ca Barcelona a fost înființată de Hercule da’ io zic că asta sa o spună lu mutu’!

Barcino va fi vizitată si de Hanibal când va pleca cu prietenii lui elefantii ca sa cucereasca Roma pe cai ocolite pentru că ii era chiar in drum si a fost o excelenta baza de aprovizionare cu langoşi inainte sa ia munţii in piept. Mulțumescu-ţi ţie Baal! Bolânzeala aia de aventură numită Cel de-al doilea Razboi Punic se termină prost, cam ca toate campaniile anti romane din epocă. Cartagina (posesoare a Barcino-ului) ajunge sa fie rasă de pe fața pământului (la propriu!) de către romani, prin urmare și viitoarea Barcelona va fi transformată în castru. Ruinele lui se mai vad și azi lângă Primărie. Din perioada romană ne rămăn diverse ziduri, organizarea centrului in străzi rectangulare (Barri Gotic) precum si Basilica La Seu care cică e din 343.

În sec 5, niste oameni care nu le place la ei in țară din cauza ca a auzit ei că e mai fain în alta parte, pleacă hopa ţop, traversează Europa dinspre Asia și găsesc ca Spania e chiar mișto pentru stabilit acolo. Suntem în perioada numită Migrația Popoarelor iar barbarii în cauza se numeau vizigoți si considera Barcelona atât de faină ca o fac capitala întregii peninsule. Nici nu se stabilesc bine migratorii ăștia vreo 300 de ani că arabii se decid ca și ei vor Barcelona, prin urmare Allah ii ajuta sa o obțină dar numai pentru 100 de ani pentru ca fiul lui Carol cel Mare – Luis –  își încordă pectoralul creștin și le dă cu flit ( în 801).

Bine ați venit în Evul Mediu! Daca tot aţi venit pana aici, trebuie sa va fac o paranteza foarte importanta. Ati vazut ca pe tăticul lui Luis il cheama Carol cel Mare. De ce fost el mare? Nu… nu de aia!!! A fost mare pentru doua lucruri: a cucerit in stânga și in dreapta tot ce a mișcat făcând un ditamai imperiu si (si acum surle si trambite) a reorganizat întregul imperiu intr-un sistem care a fost la baza tuturor tarilor feudale din Europa Vestica, pe parcursul a sute de ani.  Adica cum? Adica aşa: toate teritoriile din interiorul imperiului au fost divizate, rebotezate comitate si date in grija unor conți sau comiţi. Teritoriile de la graniţe, care trebuiau sa fie mai ţapene militar au fost redenumite mărci si date in grija unor baieţei pudraţi, numiţi marchizi. Chestia e ca acești conți sau marchizi primeau drepturi regaliene în teritoriile lor și deveneau tot mai puternici dacă le ieșeau pasențele. Erau vasali intre ei, făceau tot felul de manevre ca sa scape de justiția regelui astfel ca s-au ajuns la anomalii de genul Ducele Burgundiei sa fie mai puternic decât Regele Franței. Şi acum să revenim la Barcelona noastra…

După cucerirea de către Luis, Barcelona devine centrul regiunii numita Marca Hispanica şi este condusă de Conții de Barcelona. Marca Hispanica era un teritoriu creat ca sa apere Imperiul Franc de maurii (arabii) care au ramas in Peninsula Spaniola.  Dupa cum banuiti, o data cu trecerea timpului, conții ăștia devin tot mai puternici si isi extind influenta asupra intregii Catalonii.

În articolul următor, lăsam jos armele (dar nu chiar de tot) și vom vedea cum a participat Barcelona  la croșetarea Spaniei actuale prin pupături si căsătorii. Dar înainte de a închide, vă mai zic ca actualul Conte al Barcelonei este tatăl regelui Spaniei. Juan Carlos I i-a oferit acestuia titlul în schimbul renunțării la tron. E?!

Mulțumesc!

Reclame
5 comentarii
  1. de ce Barcelona? o sa vad in articolul viitor sper ca sa nu mai fiu confuza

  2. Draga, se rezolva si asta! Pana atunci, îmi dai voie sa iau poze cu Barcelona de pe facebook-ul tau? Că-mi trebe la urmatorul!

  3. Doina Stanga permalink

    Ma simt linistita ca imi menajezi sensibilitatile!:))

Trackbacks & Pingbacks

  1. Istoria Barcelonei povestită turiștilor (2) « liviu.graur
  2. Istoria Barcelonei povestită turiștilor (2) | BloguLuGraur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: