Skip to content

De ce nu scriu despre politică

iulie 28, 2012

Mi s-a explicat ca ar trebui sa scriu aici pe blog si despre politica. Că trebuie, pentru ca am „condei” si că nu ar iesi articole mai proaste decat ale altora.  Fara sa ma gandesc prea mult am refuzat. Raspunsul meu a fost unul afectiv, cu un punct de pornire visceral si nu unul rational.

Acum un an, un subiect politic ar fi fost pentru mine o mana cereasca. L-as fi disecat si as fi facut misto cat pot eu de mult de el dupa care as fi tras dreptele concluzii, explicand lumii ce si cum. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca m-as fi simtit foarte util si cu mari aripi civice ce falfaie desupra spiritului meu democrat.

In alte tari, sa scrii despre politica poate sa devina o datorie si o placere. Iti alegi frumușel cuibul doctrinar care se potriveste cel mai bine marimii fundului tau, dupa care te cuibaresti si incepi sa faci oua, pardon, articol dupa articol. Nici acolo nu este o stabilitate principiala de fier insa, stii in ce ape te scalzi fie ca a castigat un partid sau altul. La noi doctrina de partid este o gluma, alternanţa reala – un banc prost, iar stabilitatea – un hohot grotesc de saltimbanc drogat. Prin urmare, atunci cand vrei sa scrii in Romania despre politica esti nevoit sa renunti la exact acele indicii care fac diferenta intre un articol serios si unul de tabloid ieftin. Trebuie sa pui poze si sa fii fara prinţipuri carevasăzică.

Uitându-te pe spațiul virtual românesc, nu poti sa nu constati ca articolele „dă analiști” sunt in marea lor majoritate niște cancan-uri. Înlocuiește-i pe Pepe si pe Zavoranca cu Ponta si Crin (pun intended!) si vei obține o știre ce va circula cu viteza luminii pe Facebook. Aş face o comparație similara si in ceea ce-l privește pe Băsescu, dar el este o figura de tabloid in sine, aşa ca nu e cazul de substituții. Dar ia explica in primul articol, ce si cum in legătura cu separația puterilor in stat! Vei obține o atenție de 5 minute dupa care marea masa va spune „ia mai lasă-ma, dom-le cu fineţurile! Tu nu vezi ce fac ăștia?”. Prin urmare, ca sa scrii despre politica tot ce trebuie sa faci este sa renunti la politica! Pentru ca politica romaneasca nu e de fapt politica. Politica inseamna arta de a guverna cetatea, iar aici nu guverneaza nimeni nimic, cât despre „artă” nici nu poate fi vorba. Iar asa cum politica nu e politică nici presa noastra politică nu e presa politică.

In fapt, atunci cand am zis ca eu nu scriu despre politica, mi-am luat si o marja de siguranta „anti dat palme in oglinda peste 6 luni”. Pentru ca este inevitabil ca, mai devreme sau mai târziu, un om cu mintea onesta sa nu isi traga doua autopalme dupa ce-l va sustine pe unul sau pe altul din fauna politica de la noi. Monstrii si politrucii damboviteni vor dezamagi intotdeauna iar idealurilii tale de om nătăfleț vor sfarsi invariabil in bideul lor.

Reclame
2 comentarii
  1. Dominic permalink

    Ma impresionezi cu cea ce scrii, si chiar ma bucura mult ca exista oameni ca tine. Gasesti cuvinte pentru un lucru ce n-am inteles de mult despre politica romaneasca, si mai ales lipsa totala unui discurs politic adevarat in tara. Doar folosirea cuvantului „monstrii” nu-mi place (poate si „politrucii”, dar nu stiu ce inseamna), chiar daca e ironic, pentru ca de-umanizarea (? se poate spune asa pe Romana?) adversarului politic (sau clasei politice in general) este una dintre problemele la discursul politic Romanesc. Se poate sa vorbim despre acest subiect fara sa folosim un limbaj jignitor?

  2. E adevarat… si nu imi place ca m-am lasat molipsit de folosirea cuvintelor tari. Vezi cum intra meteahna in toti? 🙂 Pe de alta parte falia enorma ce a aparut intre „oameni” si „politicieni” aproape ca te face sa folosesti cuvantul „monstru” cu iz de legitimitate. Pentru ca vrem, nu vrem, politicianul a devenit in Romania dusmanul natural al omului. Cat despre o discutie civilizata, cu mare drag pot sa o duc cu tine pe marginea subiectului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: