Skip to content

Ce vreau eu de la Istoria povestita turistului

iulie 25, 2012

Tot omul cand are un leu si o masina se gandeste sa o taie prin diverse locuri.  Adica sa faca un citybreak, pe romaneste! Asta cand nu fuge doua saptamani in Tunisia… Treaba asta o face din doua motive: a) sa se relaxeze si 2. ca sa aiba ce pune pe facebook sa zica toata lumea ce viata misto are.

Chestia e ca, i-ar placea la omu’ sus mentionat sa aiba un loc unde sa citeasca o treaba scurta si la obiect despre istoria locului unde purcede, macar ca sa poata sa zica un „jdiua” mai academic. Adica sa nu se uite ca si curca-n lemne la Domul din Milano, poftim! Da nici unul teribil de avizat ca sa nu adoarma sau sa-i zica nevasta „du-te drecu’ de ‘ntelectual cu influentele etrusce ale frontalitatii templelor romane diperipter cu tot”!

Sigur, exista diverse site-uri unde te poti interesa de istoria unui oras sau altul dar alea au diverse neajunsuri, din care enumeram:

  • nu sunt scrise de mine
  • iti explica afectate cum ca „palatul Muţu Puţu a fost construit pe vechi ruine celtice care aveau latura de 34,3 m pe 25,09 m si o cămara rotunda aproape oblica in partea de nord-vest, unde era si ceaunul in care fierbea supa„… Pe cine dracu’ intereseaza ce ar fi fost acolo daca nu s-ar fi construit casoaia aia de prost gust la care ai platit 10 euro ca s-o vizitezi?
  • au publicitate care te enerveaza (eu nu am, desi sunt asaltat zi si noapte de vreo 10 PR-iste blonde, 180, 65, 90-60-90, ochi albastri, cupa D de la niste multinationale agasante, de nici nu imi vine sa mai raspund la telefon. Pisi, nu mă mai suna!…sunt om serios si cu nevasta!)
  • au detalii despre persoane care prezinta interes (eventual) numai pentru aia care locuiesc pe strada respectiva
  • uită detalii suculente! Adica spun numai „in acel loc a murit marele erou Coco Jambo” pe cand eu voi spune „aici a murit Coco Jambo, taiat, eviscerat, spanzurat, calcat de tramvai si luat la suturi, din ordinul regelui Păstârnac al XII-lea care se culca cu aia si cu ailalata si care si el o picat in cap in santul de dejectii ce inconjura resedinta de vara-toamna…” E! Suna altfel? Suna!
  • nu am sa vorbesc despre ruinele de la Machu Pichu pentru ca putina lume ajunge acolo. Daca esti asa de grozav sa meri pana la dracu-n praznic, pune mana si citeste carti serioase inainte. O sa scriu de destinatii de invazie turistice tipic romanesti.

Acum ca v-am convins ca lumea astepta cu nerabdare asta, va multumesc si va doresc calatorie placuta in continuare! Urmeaza statia Budapesta cu coborare pe partea dreapta, la benzinărie, ca sa faceti pişi.

Reclame
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: