Skip to content

Istoria Budapestei povestită turiştilor (1)

iulie 25, 2012

dedicat prea-bunului Lucian David

Ești român? Aşa iți trebuie! Stai în zona de vest? Asa le trebuie!

Turistul autohton, degrabă locuitoriu in vest de Românie se poate lauda ca a fost macar o data la Budapesta. Unii chiar de sute de ori, da’ aia nu-s in targetul meu. Toata lumea stie unde este piata Asia si cine a ctitorit-o.

Timeline-ul lui Budapesta

Budapesta e de fapt o uniune a doua orase Buda (hi hi-hi!) si Pesta (mda….). Primul e pe malul drept si e cel mai vechi. Celtii l-or facut da’ nu i-or zis Buda (ho ho-ho!) ci Ak Ink. Nu ma intreba de ce! Romanii l-au rebotezat Aquinicum dupa care au mai construit un oras vis-a-vis la care i-au zis, fara pic de creativitate, Contraquinicum. Insa cum nimeni nu vroia ca numele sa ramana Aquinicum, fratele lui Atilla avut o idee geniala: Daca de mine si-o batut joc mama la botez, am sa imi bat si eu joc de Aquinicumul asta sa-i am sa-i zic asa cum apar si eu in buletin. Si de atunci Buda i-a ramas numele (Ha! Ha! Ha!…vaaai, nu mai pot!)

Dupa cum stiti sau daca nu stiti, va zic eu, istoria ungurilor e o varza cam ca a noastra. Prima data s-au condus ei (dinastia arpadiana), apoi un pic niste francezi s-au bălăcărit pe la ei,  dupa aia nemtii, dupa aia or venit turcii, dupa aia austriecii si de abia de prin 1867 au si ei un cuvant de spus. Cam asta e si istoria Budapestei.

Dar hai sa vedem ce au facut ungurii prima data in Budapesta. Nici nu s-au instalat bine in zona (890), si de abia ce au coborat de pe cai timp de vreo 250 de ani sa mai rasufle si ei, că şi văd la ştirile de la ora 5 că vin mongolii. Ăia erau niste naşpeti de prima mana. Aveau un PR foarte original: dupa ce cucereau o cetate, le taiau la toti capul si faceau o moviliţa pe care o fotografiau avand ca fond orașul arzând in spate. Poza asta i-o trimiteau in mail regelui din tara urmatoare ca sa stie ce hobby au ei. Dupa aia mai faceau o poza cu „Aici sunt banii dumneavoastra” pe care o trimiteau la Karakorum ca sa justifice banii aruncati pe arcuri si pe cai de lux. De ce va zic de asta? Pentru ca regele norocos care urma sa dea piept cu mongolii, pre numele lui Bela IV, in urma unei vaste căcări in pantalonii regali,  vazand ce-l astepta, a reconstruit urgent cetatea din Buda, a fortificat tot ce a putut fortifica si a oferit  mari scutiri de impozite oraselor Buda si Pesta ca sa se dezvolte si sa faca fata atacului. Adica invers decat fac ai nostri. Tot el a mutat centrul admistrativ la Buda pentru ca a considerat ca Buda era mai zdravana (desi la acel moment Pesta parea mai dezvoltata). Finalul este ca la momentul atacului, mongolii sunt atat de puternici incat Bela nr.4  se vede nevoit sa plece in concediu pe o insula in Egee ca sa nu fie facut material de poza pentru urmatorul mail. De atunci a ramas Buda mai cu moţ decat Pesta.

Dupa ce dinastia Arpadiana sucomba din lipsa de masculi, pe tron vin angevinii. Apăi, primul rege pe numele Carol Robert de Anjou nu face nici un bine Budapestei pentru ca ii da cartonas rosu si muta capitala Ungariei de acolo tocmai la Timisoara. In general, intreaga dinastie nu este o minune pana se urca pe tron Sigismund de Luxemburg. Observati ca in coada nu are „de Anjou” pentru ca iar ramasesera ungurii fara masculi-alfa  (e ceva in apa!), asa ca Maria de Anjou, ultima succesoare a dinastiei, ii ofera tronul sotului ei, Sigismund. (da mai! Dinastie angevina vine de la numele Anjou – orasul din Franţa) .

Sigismund asta este un tip destul de fain si e rege peste mai multe tari iar mai apoi este uns  imparat (chit ca el la facut la gratar in sos de mujdei pe Ian Hus), insa pe noi ne intereseaza pentru ca ne-a facut celebri si putem manca pizza la restaurantul Dracula. El este cel care a infiintat Ordinul Dragonului in care l-a bagat si pe Vlad Dracul, tatal lui Vlad Ţepes. Si de la dragonul lui a aparut porecla de Drăculea. (NU!… Ţepes nu vine de la ce crezi tu, magarule!)

Sigismund e mai neamt de felul lui si se pune pe construit si reconstruit: cetatea (ca sa ai tu acum loc mult de baut cafea) si  palatul regal. Bineinteles ca se gandeste ca ungurii au stat cam mult cu românii si sunt cam puturosi prin urmare toate astea le face cu populatie germana invitata sa vina sa puna osul la treaba. Nemtii sunt atat de multi in toata istoria Budapestei incat la recensamantul de la 182siceva, 60 % din populatia totala a Budei sunt nemti. Lui Sigismund se pare ca nu i-a placut totusi la Buda pentru ca este inmormantat la Oradea.

Iarasi urmeaza o perioada de rahaturi, iarasi lupte pentru domnie si castiga premiul cel mare Mathyas Corvinul, fiul lui Iancu de Hunedoara (da, Vadime, era roman, stergeti spumele!). Ce a facut stim. In perioada lui, Buda atinge apogeul, apare renasterea in Ungaria, mareste cetatea si palatul (printre altele introduce si canalizarea in palat prin tevi de plumb) si infiinteaza biblioteca Corvina la niste costuri enorme. Buda devine un super centru universitar renumit in intreaga Europa. Tineti cont ca in aceasta perioada vorbim de doua orase Buda si Pesta. Si asa va ramane pana in sec XX.

Rozbonbonul se termina in 1526 cand turcii, condusi de Soliman Magnificul, transfoma o parte din Ungaria in paşalâc. In Budapesta oamenii invata sa dea din buric si sa se mai si spele pentru ca turcii vor construi o gramada de bai. 145 de ani stau turcii la spa, timp in care construiesc si monumentul funerar al lui Gul Baba unde mai merg si azi sa insire matanii.

Ce s-a intamplat la Budapesta dupa ce au plecat turcii, vedem data viitoare.

Multumesc.

Reclame
3 comentarii
  1. Ehe he, taică ! acu’ se vede că am fost corigent la istorie.
    Nu puteai să scrii şi tu despre integrala Gauss Ostrogradski ???!!! Că aşa mă pierduşi pe la Maria de Anjou :)))))
    Da’ îmi reviu în …. 5 ani şi citesc mai departe.

    • Ehei fiule! Despre integrale sa scrii matale! Sa vedem pe cine distreaza!… 🙂 Integrale povestite turiștilor! :))))

Trackbacks & Pingbacks

  1. Istoria Budapestei povestită turiștilor (2) « liviu.graur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: