Skip to content

Părinteală aplicată (2)

iulie 7, 2012

– Buna ziua si bine v-am regasit la emisiunea noastra ”Părinteală aplicată”. Alaturi de noi, invitatul nostru permanent, d-nul Liviu Graur…

– Buna ziua! Eu zic să intram rapid in miezul problemei pentru ca ma trece la wc!

– A! Sigur!…

– V-am zis data trecuta ca astazi vom discuta despre:

Dacă nu manaci tot din farfurie te ia ţiganu’ / poliţia / Bau-bau / vine medicul cu injecţia / etc

Amenintarile enumerate pot fi folosite pentru orice, nu-s bune musai numai la mancare, insa titlul exprima cel mai bine obsesia populara pentru copii grași. Am auzit o data, de la cineva de la care chiar nu ma așteptam, un ”Încheie-te repede la bluza că vine politia!” și pentru conformitate, chiar i-a arătat copilului un echipaj de doi polițiști comunitari. Singura amenințare care nu poate fi folosita ar fi ”Dacă nu stai la injecție, vine doctoru’ și-ți face injecție”, în rest toate combinațiile și permutările sunt libere de contract.
Ce învață copilul din treaba asta? S-o luam metodic!:
Faza cu tiganul: va invata ca tiganii sunt in mod obligatoriu niște fiinte infractoare, care au ca unic scop in viața sa facă rău. Desi sunt infractori, nimeni nu le poate face nimic si nici măcar mama si tata nu se pot opune in cazul in care, la ușa, ar apărea un asemenea specimen dornic sa își imbogateasca colectia de copii. Prin urmare mama si tata nu te pot apara! Chestia asta, coroborata cu alte povesti va transforma copilul in xenofobul perpetuu din societatea noastră iar un copil de tigan ce va încerca sa se integreze in grupul lui nu va avea nici o șansa!
Faza cu poliția: induci copilului frica de autoritate! Ii explici practic in termeni foarte clari ca autoritatea statala, este deasupra autorității părinților. Are ca efect frica de structurile de conducere, frica de a protesta împotriva nedreptății, ca sa nu mai vorbim de efectele imediate: in cazul in care se va pierde, ultimul om la care va apela pentru ajutor va fi politistul, care ar fi cel mai indreptatit sa-l ajute!

Faza cu Bau-bau: este reteta perfecta pentru crearea de fobii! Cea mai des dezvoltată fobie datorita acestui personaj este acluofobia – frica de întuneric. Si cum dracu sa nu dezvolti așa ceva? Parintele iti explica in termeni decisi, ca la tine in casa exista o entitate care nu poate fi controlată, care arată infiorator, care se materializeaza cand te astepti mai putin si care te duce naiba știe unde si iti face naiba știe ce! Imaginatia debordanta a copilului este lăsa sa zburde in voie in acest caz! Greu de crezut ca cineva i-ar face așa ceva copilului sau, numai ca sa il faca sa manance un nenorocit de cremvusti toxic, nu? Si totuși, 80% din copii au auzit cel puțin o data de Bau-bau!
Faza cu doctorul: este o tampenie extrem de nociva! Îl transformi pe omul care iti salvează viața intr-o fiinta coborâta din iad care are ca scop in viata transformarea manevrelor medicale in tortura! Este o fiinta care chinuie din plăcere cu siringa! Injectia nu este un rău necesar ci o pedeapsa! Parintele care folosește amenintarea asta se va mira apoi sincer cand copilul urla ca toti dracii in momentul in care acesta trece de usa cabinetului medical! In cazul unei probleme mai grave de sănătate ce necesita internarea, pe lângă necazul in sine, starea va fi agravata de o anxietate sora cu moartea, ca doar copilul locuiește pe tarâmul torționarilor! Problema se va prelungi si in starea de adult: 90% din oamenii din România merg la medic numai cand sunt pe moarte sau vor o adeverinta. Oare de ce?
Parintele care apelează la amenințari de genul celor de mai sus este fie in stare de neputinta vis-a-vis de copilul lui sau pur si simplu este un puturos care prefera sa nu își bată capul cu convingerea copilului si vrea doar sa rezolve problema rapid.
Si atunci ce sa ii spun copilului in cazul in care nu vrea sa mănânce? Hm… Pai eu zic așa…daca nu te duce capul la mai mult, ce-ar fi sa-i spui dracului adevarul? Ce-ar fi sa nu îl introduci in lumea bolnava a minciunilor cretine inventate de oameni cu iq-ul 50? Si ce-ar fi sa nu il inveti ca miciuna este ok daca vrei sa iti atingi scopul nu de alta dar dupa aia vei fi foarte indignat cand copilul te va minti la randul lui! Zic si eu!

Te spun la invatatoare!

Stiu ca suna a amenintare deci minunea asta ar fi putut fi inclusă in articolul de mai sus insa treaba asta are alte efecte. Asta pentru ca invatatoarea exista! Sigur, si doctorul exista insa, exceptand cazurile grave, el este o prezenta pasagera pe cand invațatoarea (sau educatoarea sau profesorul sau dirigintelele) este o prezenta cotidiana, copilul petrecand cu ea minim patru ore pe zi.
Care-i mecanismul? Copilul face o prostie sau mai degrabă nu face ceva ce ar trebui sa facă. Atunci (de obicei mama) satula sa lupte cu explicatii si exemple, spune ca va raporta invatatoarei nelegiuirea. In momentul ala copilul va înțelege următoarele lucruri:
Mama – pârcioasa roade oasa!
Invatatoarea e mult mai tare ca mama si e deasupra ei ierarhic
Având in vedere ca mama e sub „doamna” nu-mi poate asigura protecția decât in parte
„Doamna” e un soi de colonel si ar trebui sa stau smirna in fata ei daca stiu ce-i bine pentru mine. Invatatul e pe planul doi!
Oare „Doamna” poate sa-l bată si pe tata daca vrea? Știe si karate?
Poate ar trebui sa imi amenint si eu colegii ca-i spun…

Parintele care ameninta in felul asta se subordoneaza de buna voie, isi delega drepturile „regaliene” altuia! Cum vrei sa te mai asculte copilul alta data, cand tu recunosti ca esti slab? Parintii trebuie sa inteleaga ca nimeni nu e desupra lor in ceea ce priveste autoritatea asupra copilului! De ce sa il inveti pe copil altceva? Si pe langa asta de ce sa il inveti pe copil ca la scoala, starea normala e de anxietate fata de invatatoare? Anxietatea de la scoala este inceputul altor probleme dar…despre asta in una din emisiunile viitoare.

– Va multumim! Despre ce vorbim in emisiunea viitoare?

– Vom acoperi „Meri la maica-ta ca eu nu ma pricep la din astea!” si „Vorbeste frumos, ce zice lumea?”

-Va multumim, fuguta la wc! La revedere!

-La revedere

Reclame

From → Părinteală

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: